Jdi na obsah Jdi na menu

Vesuv v roce 79

V roce 79n.l. došlo v Neapolském zálivu v městě Pompeje k výbuchu sopky Vesuv, každý už slyšel o městu ve kterém se stala katastrofa, která ho pohřbila na staletí pod vrstvu sopečného popela . Tehdejší obyvatelé nereagovali na výstražné signály a v dojmu, že je sopka vyhaslá se řítili do jisté smrti. Mysleli ,že drobné otřesy země a výrony plynů z Vesuvu  - na které byli už zvyklí - nesouvisí s aktivitou sopky. Vše začalo v říjnu roku 79 , když vyschly všechny studny ve městě, ale ani to nebylo dostatečným varováním pro obyvatele Pompejí.

A o několik týdnů později (24.října 79n.l) došlo k vulkanickému výbuchu ,který pokryl město šesti metrovou vrstvou sopečného popela a zachoval ho tak dodnes.

Nepřežil nikdo - na Pompeje padaly kameny a bořily budovy a městem se šířila pyroklastická vlna (přehřáté plynu, popel a kameny) ve které se lidé udusili. Potom erupce vyvolala zemětřesení a to i podmořské, takže se městem přehnala tsunami. Erupce trvala nepřetržitě 3 dny a zemřelo přibližně 10000 lidí...