Jdi na obsah Jdi na menu

Ochrana přírody v ČR

Krajina v ČR byla lidmi v průběhu let na mnoha místech i značně poškozena (např. těžbou surovin, průmyslovou a zemědělskou činností atd.). V současnosti existují zákony na ochranu životního prostředí, které platí všeobecně. Kromě toho se zvýšená ochrana a péče o místa, která jsou málo poškozená - zvláště chráněná území u nás zabírají 12 535,7 km2 , což je 15,9 % území. Dělíme je na: velkoplošná - národní parky (např. Národní park Šumava) - jsou 4 s rozlohou 1194,9 km2 a chráněné krajinné oblasti (např. Beskydy) - 26 o rozloze 10 761,11 km2,                                                                                                              :maloplošná - 2 353 zvláště chráněných území (993,3 km2), jsou to národní přírodní rezervace, národní přírodní památky, přírodní rezervace a přírodní památky. Kromě toho se vyhlašují také přírodní parky a památné stromy. 

Nejstarší chráněné území v ČR je od roku 1838 Žofínský prales (zároveň to je nejstarší přírodní rezervace v Evropě). Nejstarší chráněná krajinná oblast v ČR je od roku 1955 Český Ráj.                                                                                Nejstarší národní park v ČR je od roku 1963 Krkonošský národní park.    

Roku 1956 byl schválen první zákon na ochranu přírody , který ale neplatil pro velké podniky, protože by omezoval zemědělství a průmysl.

 

  •